Centrul Ferentari – în pregătire

Centrul Ferentari – în pregătire

Centrul va fi deschis în a doua parte a anului 2020

Centrul Ferentari este un program de servicii integrate, sociale și de sănătate, dezvoltat în Cartierul Ferentari de către Asociația Carusel. Centrul își propune să vină în sprijinul persoanelor care se confruntă cu sărăcie extremă și alte vulnerabilități asociate precum lipsa actelor de identitate și a asigurării medicale, locuire precară și lipsa accesului la utilități (apă curentă, electricitate, încălzire), afecțiuni medicale severe. Printre serviciile oferite se numără asistență socială, socializare, asistență medicală primară, educație financiară și educație pentru sănătate.

Activitățile centrului vor fi organizate pe două nivele de intervenție.

Nivelul 1 se referă la serviciile de reducere a riscurilor și educație pentru sănătate, consiliere și testare rapidă, de distribuire de haine, încălțăminte și alte accesorii, pături, saci de dormit (în funcție de sezon), acces la facilități de igienă – duș, mașini de spălat și uscat haine, asistență medicală primară. Serviciile vor avea la bază principiul low-threshold, care se referă la acces pe bază de criterii minime. De asemenea, la acest nivel de intervenție nu vom realiza o evaluare complexă, axându-ne în special pe crearea unei relații de încredere cu beneficiarii.

Nivelul 2 de intervenție va consta în activități de socializare și asistență socială și servicii de educație financiară, disponibile pentru beneficiarii care au minim 2 luni de frecventare a serviciilor de la Nivelul 1, respectiv cu aceia care deja a fost creată o relație de încredere. De asemenea, acest nivel implică și realizarea unei evaluări socio-economice și a unui plan individualizat de intervenție, asumat atât de beneficiar, cât și de un asistent social din echipa centrului.